dimecres, 23 d’abril del 2008

Estil Rifts

Riftejar V. Tr. Transformar, ajustar o retorçar una tradició, estereotip, llegenda, personatge, lloc o cultura per què encaixi en l’ambientació de la terra de Rifts.

Alhora de crear o dissenyar un nou bocí del ric i divers Món de Rifts (així amb majúscules) cal sempre tenir en compte una de les premisses principals del joc (i potser una de les causes del seu èxit): Riftejar.

La majoria dels Llibres de Món, o el mateix manual bàsic, parteixen sempre d’una realitat consolidada que tothom coneix, ja sigui una localització geogràfica, una cultura o una història/llegenda, i la modelen fins a encabir-la en l’ambientació megaversiana.

Aquest procés és el que es coneix com a “Estil Rifts” (en anglès Rifts Style). D’exemples en trobem en gran part de la bibliografia del joc. Des de les llegendes artúriques en el WB3:Anglaterra, el quatre genets de l’apocalipsis del WB4: Àfrica, El Dorado o les Amazones del WB6: Sud Amèrica, Dracs i Ninjas al WB8: Japó, fins la completa adaptació de l’Oest Americà en el WB14: Nou Oest o de Rússia, en el WB17: Els Senyors de la Guerra de Rússia.

L’avantatge d’utilitzar l’Estil Rifts a l’hora de crear una ambientació rau en la comoditat tant de l’autor com del jugador, ja que per una banda, l’autor pren quelcom conegut, existeix ja una base on edificar l’ambientació que es vol crear, i la imaginació i la originalitat es centren en la manera de transformar els elements “mundans” o “mitològics” seleccionats per aconseguir una bona adaptació al Megavers. Per altra banda, l’Estil Rifts permet al jugador identificar-se ràpidament amb el que està apunt d’interactuar, i la diversió apareix quan es descobreix la manera amb què l’autor l’ha riftejat.

4 comentaris:

  1. Pues em sembla una gran idea, a mi personalment sempre m'han agradat les ambientacions conegudes, tant per jugar com per dirigir, trobo molt mes comode i "jugable" una ambientació tipus star wars o el senyor dels anells que no pas un mon inventat, mes que res pq si dius "arribeu a tattoine" sobren les descripcions, feina que es treu de sobra el master i els jugadors saben perfectament on estan. Si al mon de Rifts "xupen" de llocs reals coneguts, llegendes i mitologia, pues tot aixó que tindrem guanyat a l'hora de les partides! :D

    ResponElimina
  2. Lo que siempre me ha gustado de Rifts es su capacidad como juego de absorber conceptos de otros juegos, las ideas más exóticas las puedes poner en practica aquí, esa libertad no la he encontrado en otros juegos.
    Como has leído Quim yo principalmente soy master de Palladium y Robotech, cuando he mastereado Rifts incluyo muchos elementos de ambos mundos, por ejemplo en mi historia una Nave del tipo Garfish de transporte de tropas se separo de flota al trasposicionarse y una distorsión espacio temporal los llevó a Rifts.
    En Rifts la nave yace estrellada y es el centro de una pueblo tecnológico donde los sobrevivientes de la REF han construido su base, ellos aun investigan lo sucedido y si bien saben que están en la tierra creen que todo es obra de la labor destructiva de los Invids que han creado estos portales para causar el caos en la tierra, dia a dia intentan comunicarse con la flota y reclutan TW para que conviertan sus matrices de protocultura.

    Asi también he aplicado muchas ideas de otros mundos, literatura, videojuegos, etc, como dices Riftejar.

    Saludos

    ResponElimina
  3. Uaaa, David, eso es una gran idea, y un auténtico ejemplo del Megaverso puesto en práctica!!!
    Si me dejas te robo la idea (en vez de naves de robotech utilizaré algun pueblo del Phase World que no sepa que existen los Rifts...mmmm, gran idea sí señor! :D

    ResponElimina
  4. Pero claro, ocupa cualquier idea no hay problema :)

    El Megaverso nos da muchas posibilidades.

    ResponElimina