Imatge aleatoria de capçalera

dijous, 3 d’abril del 2008

Accessoris

Els accessoris (en anglès en diuen props) són elements de reforç que s'utilitzen a les partides amb diferents finalitats. Aquests accessoris, com bé indica el seu nom, no són indispensables per poder dur a terme una bona partida (ai las! només faltaria) però sí que poden ajudar a fer-ne una millor experiència.
Hi ha accessoris de tot tipus, que es podrien classificar segons la seva utilitat dins la partida. Tanmateix, també solen portar algun tipus d'inconvenient associat:

- Ambientació: la utilització d'espelmes en jocs de terror, sons ambientals, bandes sonores, atrezzo variat, retallables per crear ambient, etc. ajuda als jugadors a experimentar un major grau d'immersió. Per altra banda, són accessoris que també poden contribuir a la dispersió dels jugadors (qui no ha cremat els daus o la punta del llapis amb aquella espema...) o a fomentar-ne la manca d'atenció (tot fent giravoltar l'espasa de làtex quan no toca, o cridant per sobre de la música).

- D'ajuda al jugador: Serveixen per compartir informació. Aquí hi entrarien diversos retallables (hand outs), calendaris pel seguiment cronològic de la partida, Taules del joc fotocopies, pantalles del DJ, Mapes de les zones recorregudes o per visitar, Imatges de monstres o PNJ, etc. Sens dubte aquests són, per mi, els millors accessoris. Tenen una doble funció d'ambientació (malgrat no són estrictament enfocats a aquesta) i d'economia lúdica (el fet d'entregar un hand-out evita perdre temps de joc en repeticions d'informació o de descripció). Com a inconvenient, caldria citar, que requereixen d'un treball important previ per part del DJ i que si la campanya és molt llarga acaben acumulant-se "inutilment" al fons de la carpeta.

- Tàctics: Figures, Mapes de batalla, Fitxes, Comptadors...Solen funcionar bé en jocs on la seva mecànica reforça la utilització d'aquests elements, i ajuden a resoldre disputes. Per contra condicionen l'espai imaginari col·lectiu.

- Per seguir jugant fora del joc: Blogs, Diaris personals del Personatges, Wikis, Forums, en definitiva tots aquells elements que ajuden a continuar la partida quan la sessió a acabat. Requereixen, però de membres actius del grup per què funcionin bé, i se'ls aprofiti adequadament.


Molts d'aquests accessoris requereixen d'un suport físic per a poder-los transmetre i utilitzar, des del simple retall de paper, fins a reproductors de música, ordinadors (normalment portàtils), o visualitzadors d'imatges.

En la campanya dels Misteris de Megavers actualment en curs, estic utilitzant un accessori que crec està donant bon resultat. Es tracta de mostrar a través de la pantalla del portàtil una presentació de diapositives (power-point) amb les imatges, escenes, retalls, etc. de la partida. D'aquesta manera els jugadors tenen accés a tota la informació sense haver d'ocupar tota la taula amb retallables. També serveix com a "recordatori" de les sessions passades.

Altres accessoris que fem servir:
- Taula d'experiència per anar apuntant les accions que es realitzen.
- Mapes variats. De moment escrits en un paper.
- Aquest blog que esteu llegint.
- També vull introduir les cartes d'inspiració. A veure si me'n surto... :P

9 comentaris:

Tristan Oberon ha dit...

Jo, com a màster de Cthulhu, tinc predilecció per els handouts de tota la vida, papers i mes papers!

Tb crec que tot te un temps i un ritme, si començes a jugar a un joc nou i al joc, ja de per si complicat, li començes a afegir cartes, taules per emplenar i coses extraordinaries que encara el compliquin mes, pots acabar atabalant als jugadors. Una altre cosa es afegir les coses paulatinament, fixa't per exemple que amb Cthulhu durant el llarg dels anys hem tingut tres fases fent jo de master, la primera época varem jugar amb el joc tal qual, sense afegits. A la segona época, que ja tots dominavem perfectament el sistema, varem afegir aquella mena de punts d'heroi per donar xixa, i ara, a la tercera época, pues aquests punts d'heroi s'han convertit en inspiració i willpower, hi ha knacks, cartes, etc., pero pq tenim els ous pelats de jugar-hi, crec que si de bones a primeres poses a algú a jugar amb tants afegits pot ser contraproduent. Sens dubte despres de llegir el post de les cartes es el que us va passar.

Un altre tema important, i ho deixo ja pq acabaré fent un comentari mes llarg que el post, es tot l'afegit internetistic, vols dir que amb tot aixó no s'acaba morint de fama? vull dir que de tantes coses que es volen fer (blogs, diaris, wikis, etc.) al final no hi ha temps per res, i aixó s'acaba convertint en desanim, suposo que si els jugadors participen i la cosa va creixent passa just el contreri, pero es una experiencia que mai he viscut, ni com a màster ni com a jugador. I com a master, en el nostre grup, veig complicat comptar amb la participació dels jugadors per aquest tipus de coses.

Vull dir que tot aixó està molt bé, pero compensa la feinada que porta?

Menécrates ha dit...

Sobre props & Co:

1.- sobre ajudes de joc: sempre d'acord! Mapes, handouts, figures, portàtils....

2.- sobre ampliacions del joc (tipus cartes i similars): compte no trencar l'harmonia que pot tenir un sistema....

3.- sobre blogs, webs & wikis: a mi m'agraden. No obligo als jugadors a contribuir-hi, hi inverteixo el meu temps lliure, just el que puc. I té una gran utilitat colateral: és un arxiu impressionant! Saber quan fa que jugues una campanya, quin dia va passar allò....

=)

Quim ha dit...

Tens tota la raó en tot!!

El nivell d'accessoris a utilitzar sempre ha de ser el tolerat pel grup. Si de cas anar-los introduint a poc a poc i plantejats de forma positiva. En el nostra grup saps que acceptarem qualsevol fantasmada que ens pugui fer millors. Si el tema de les cartes hagués sorgir el primer dia també l'haguéssim abraçat amb igual entusiasme, crec jo.

Pel que fa al tema de seguir les partides fora de la sessió a través d'internet, com bé dius, tot depèn de les ganes dels jugadors. Per exemple, al wiki de GURPS Traveller de'n Menécrates té molt d'èxit i està quedant molt guapo. La resta de blogs, etc. no crec que siguin mai un entrebanc per a la partida, si de cas tot el contrari. És un afegit, no és res indispensable, per tant, tot depèn de les ganes que hi posin els jugadors (incloent-hi el DJ que és qui sol engegar aquests temes).

Tristan Oberon ha dit...

Amb lo de les cartes no vull dir que amb nosaltres el tema no pugui funcionar desde el primer dia, vull dir que si el sistema de joc de per si ja es complexe, afegir-hi les cartes el compliquen encara mes i poden fer mes noça que servei. No se, es que estic flipant una mica amb tot aixó que "sento a dir" de que amb el Rifts igual has jugar 10 sessions i encara no has descobert la meitat de les coses que pot fer el teu personatge... ja m'atabalo nomes de pensar-hi, es positiu, es fantasma, pero si es massa complicat ja l'hem liat... em refereixo a que acabes tinguent tantes coses que per exemple, acabes tinguent poders que creus que fan una cosa quan fan una altre totalment diferent (em ve al cap un cas de mal us de la telekinesi :)

Vamos, que no em comparis una fitxa bàsica de cthulhu amb una de rifts en lo que a complexitat del pj es refereix.

Tot i que jo EVIDENTMENT vull cartes, i de tot, pero ull amb lo que deia abans de morir d'exit.

Quim ha dit...

Això "de les 10 sessions" és un mite...Només passa amb personatges molt complexes i si és el DJ qui et fa la fitxa, i no et mires els poders només en el moment de fer-los servir per primera vegada.
Per posar una analogia "tonta" és com que un PJ de Rifts acabat de crear sigui com un PJ de D&D a nivel 6. Hi ha PJ que comencen amb moltes coses i n'hi ha d'altres que no tant. Si fos la primera vegada que juguessis a D&D amb un Mag-Clergue de N6 fet pel DJ, potser t'atabalaries una mica, oi? Però si no es donen aquestes condicions, no crec que sigui més problemàtic que qualsevol altra joc.

Tristan Oberon ha dit...

Jo amb un mag/clergue de n6 m'atabalaria ara, i he jugat mil vegades a D&D, a aixó em refereixo, que si es molt complicat els que som curtets pq la vida ens ha fet així (i ens ho hem currat tb :) patirem!

Pero ja veig que patirem amb o sense cartes, només espero que siguin mes utils que les de D&D :P

M'has de dir, quan s'acosti el moment de començar amb el tinglado, com es diu el manual bàsic de rifts, a l'edició que juguem, etc., per buscar-lo a l'e-mule i imprimir tot lo referent al meu pj (clase, raça, psionics, poders, etc.), tot el que m'hagi d'empollar abans de començar!

Quim ha dit...

Juajuajua!! no home, no! A més el teu PJ serà molt fàcil de portar!! BD
Buff, falta molt encara per començar, no t'atabalis encara. B) (bé, ni ara ni mai)

Menécrates ha dit...

Ei!

Al final ahir a Misteris del Megavers vam fer servir les cartes i tothom encantat!

=)

Ànims Quim el Megavers s'expandeix sota les teves regnes!

Tristan Oberon ha dit...

Si en el fons tot frisem per un bonus de més!!! :)

I tranqui que no m'atabalaré, crearé un personatge mític al rifts world, ja veuras! :D