Imatge aleatoria de capçalera

divendres, 27 de juny del 2008

Rifts <-> D&D4ª















Molts de vosaltres (bé segur que tots) ja sabreu que ha sortit la quarta edició del D&D. Jo ja tinc el meu Rifts i molt de material acumulat de la 3.5, així que és menys que poc probable que acabi adquirint aquesta nova edició del D&D. Tanmateix, per diferents blogs, he seguit una mica les opinions i ressenyes de diferent gent que sí l'ha adquirit i llegit. A partir de la lectura d'aquests blogs, m'ha divertit veure que aquesta nova edició que algunes similituds amb el Rifts:

0) El joc està basat en nivells de personatge, que assoleixen una nova "fita vital" mesura que es sotmeten a proves. El Rifts és un joc dels de "primera" generació, on l'AD&D també dominava el mercat, i com a tal, es nodreix d'aquest en molts aspectes. Un d'ells és el sistema de nivells.

1) El personatge comença a primer nivell sobresortint de la resta. Això també passa en la majoria d'OCC de Rifts. La diferència és que en el D&D només hi ha personatges poderosos a l'abast, mentre que en el Rifts hi pot haver diferents rangs de poder dins el mateix grup. L'equilibri en el personatge és quelcom que Rifts no té en compte (cosa que no té per què ser dolenta, i que en KS explica magníficament a la Guia del Máster de Rifts).

2) Diuen que han fet el nou D&D pensant amb el powergaming (o com a mínim el genera com efecte secundari). El Rifts també té un cert punt on els jugadors poden triar algunes opcions que beneficien més al seu personatges que no pas d'altres. Potser però, en el joc no és tant explícit com ho pot ser en el D&D 4ª.

3) Hi ha que es queixa que en el nou D&D han capat la habitats socials. Si el Rifts té un buid manifest és precisament aquesta manca de capacitats socials del personatge, deixant-ho tot a la destresa social del jugador, o a la eventual prova de M.A. o Charm/Impress (%).

Evidentment, hi ha moltes diferències entre aquests dos jocs, però m'ha agradat veure com la gent de WotC han modificat algunes coses del seu joc insignia per "acostar-lo" (totalment involutariament m'imagino) al Rifts, i que potser en KS, no va tant mal desencaminat. Fight!