Imatge aleatoria de capçalera

dimarts, 17 de març del 2009

Escuts

He llegit una reflexió sobre el paper dels escuts en les lluites medievals que m'ha fer pensar en com funcionen a Rifts. Els escuts realment no serveixen per parar, sinó que funcionen més com a cobertura. Hom es posa darrera d'un escut per evitar que l'arma atacant l'impacti; funcionant més com una protecció passiva que no pas com una parada activa.

Així doncs, el sistema de Rifts no acaba de simular la funció de l'escut, ja que el tracta com un objecte que s'interposa activament contra l'atac. Potser això passa més en escuts petits, però els gran escuts són més una "paret portàtil" on cobrir-se. Respecte al sistema doncs, caldrà fer una modificació menor, assignant una AR als escuts grans (valors entre 12 i 14 serien adients). Així mateix, els bonificadors otorgats per la WP Shield equivaldrien a augmentar aquesta AR (el PJ guanya experienciència respecte a com cobrir-se de l'enemic).

Evidentment, hom sempre pot escollir parar activament si veu que l'atac supera la cobertura que li ofereix l'escut. D'aquesta manera els escuts guanyen molta més importància en el joc.

3 comentaris:

Iván ha dit...

Doncs jo sempre he llegit de l'escut com una defensa activa: és més, que no s'acostumava a parar els cops sino a DESVIAR-LOS, ja que els escuts, siguent de fusta (tot i que sovint reforçats amb cuiro i/o metall), no haguéssin aguantat un impacte directe.
Fins i tot també es féia servir per golpejar o desequilibrar: els romans ho féien, i dúien uns escuts ENORMES (a l'inici del primer capítol de la série "Roma" d'HBO tens un bon exemple de com es féian anar)
Possiblement es referís més a defensa contra projectils, o potser en el cas de la cavalleria, que un moviment brusc de la ma de l'escut hagués sigut malinterpretat per la montura...

Quim ha dit...

Sí, tens raó. Per lo que pogut llegir més tard, efectivament hi ha escuts que es feien servir més activament que d'altres (el Víkings, per exemple, l'aguantaven amb una mà i l'encaraven activament). Es veu però, que d'altres tipus d'escuts són més passius, funcionant més com un "mur" destinat a protegir una part del cos. Suposo que tot depèn de l'art marcial que s'utilitzi.

Quim ha dit...

A part, que consti que l'atac amb escut no queda pas eliminat amb aquesta regla. Igualment es pot utilitzar les regles d'atac segons la WP Shield.