Imatge aleatoria de capçalera

divendres, 14 de maig del 2010

WB4: Africa

Àfrica...a la terra de Rifts "el continent salvatge i inexplorat" pren una nova dimensió en aparèixer-hi els Quatre Genets de l'Apocalipsi, invocats pel malèfic emperador Rama-Set. Els Personatges formaran part d'un "encontre" d'herois destinat a salvar a tota la humanitat d'un dels set mals que ha d'assolar la terra.

En aquesta ocasió ressenyo el WB4 Africa, en la seva 3era impressió d'Octubre de 1996, quan ja presenta la portada que havia de ser la definitiva [vegeu la portada de impressions anteriors].

El manual consta de 160 pàgines, amb portada a color rústica i interior en blanc i negre a doble columna. La portada està il·lustrada per en Kevin Long, un clàssic de Rifts, i el llibre es escrit per en Kevin Siembieda, amb texts addicionals del mateix Kevin Long i d'en Julius Rosenstein.

El corpus principal del llibre es fixa en l'atac del Quatre Genets de l'Apocalipsi, fins al punt que hi ha qui diu que el llibre no hauria d'haver estat un World Book, sinó un sourcebook d'aquests quatre dimonis. Jo no hi estic del tot d'acord, doncs hi ha una part també important on fa un repàs, si bé força breu donada la magnitud del continent, de les principals regions d'Àfrica.

Els Quatre Genets de l'Apocalipsi són la Mort, la Fam, la Pestilència i la Guerra: quatre dimonis monstruosos d'enormes poders relacionats amb la seva natura. Han aparegut en diferents punts d'Àfrica invocats per l'Emperador Rama-Set i avancen imparables cap a la capital del seu imperi per fusionar-se en una entitat de poder incommensurable. Un Encontre (Gathering) d'herois, entre els que destaquen figures llegendàries com Victor Lazlo o la mateixa Erin Tarn, s'està reunint per fer-los front.

Però per si els problemes no fossin suficients amb l'aparició dels Quatre Genets de l'Apocalipsi l'antic panteó egipci s'ha vist atret a la terra de Rifts per aquest esdeveniment Megaversal. Així doncs,el manual detalla els principals Déus d'aquest panteó, incloent les seves característiques, poders, relacions personals i servents (minions) -races que per una raó o altra segueixen o obeïxen a uns dels Déus o a uns dels bàndols de la llum o la foscor en què es classifiquen. Així doncs, depenent del bàndol en què es trobin aquests déus podran ajudar o dificultar les coses a l'Encontre d'Herois, tot utilitzant-los com a peons en llur guerra eterna.

Seguidament el manual aprofundeix en el ric món místic del continent africà. D'aquesta manera introdueix en el joc noves formes de màgia: unes de més xamàniques com l'African Medicine Man, el Rain Maker o el Priest; i d'altres de malignes com el Necromancer (introduït per primera vegada aquí , i reimprès al WB18 Mystic Russia) o el Mind Bleader (també introduït aquí per primera vegada i reimprès al WB12 Psyscape). Amb la introducció d'aquestes noves formes de màgia i psiònics, també s'incorporen al canon nous conjurs o poders mentals per aquestes professions.

 Després hi ha 22 pàgines dedicades a fer un repàs de l'estat del continent africà a la terra de Rifts. Es tracta de descripcions molt someres, amb petites indicacions sobre la densitat de població, la presència de ciutats o elements rellevants, el tipus de vegetació i clima i la descripció de noves RCC com els Tree People o els Pigmeus.


També hi ha unes pàgines dedicades a la descripció de la fauna salvatge segons el tipus d'hàbitat on es troba i el detall amb estadístiques de diferents animals africans comuns (lleó, búfal, cocodril, etc.) o monstruosos.

Una vegada repassat el continent africà, l'autor es reserva un espai per aprofundir en el seu sector nord-oriental, anomenat l'Imperi del Fènix (Phoenix Empire), l'emperador del qual és Rama-Set (responsable de la invocació dels Quatre Genets de l'Apocalipsis). Es tracta d'un extens territori que abraça gairebé tota la conca del riu Nil on són benvinguts tota mena de monstres, dimonis, roïns -a la Atlantis, però sobretot adoradors i cultes a la mort, o mags necromàntics.

El manual descriu lleugerament la seva capital, Rama (la ciutat de la mort), la seva distribució de població, la producció d'armament copiat dels Kittani d'Atlantis, relacions internacionals, i dóna les estadístiques del seu Emperador: Rama-Set; un poderós necromàntic que és molt més del què aparenta.

Finalment es descriuen alguns dels principals participants a l'encontre d'Herois (Victor Lazlo, Erin Tarn, Sir Thorne, Lo Fung, etc.) i es plantegen algunes idees d'aventures i encontres a partir dels elements que s'han anat descrivint a llarg del llibre.

El bo: les estadístiques d'Erin Tarn i Victor Lazlo són un què.

El lleig: em sembla que és el manual que he vist amb més referències a altres llibres (Atlantis, England, Conversion Book...), ádhuc el Beyond the Supernatural, que ni tan sols forma part del Rifts. A més, al llarg del llibre hi ha diferents mides de lletra.

El dolent: és impossible que tot el continent africà quedi reflectit en un sol worldbook. Sembla que la idea fos més la introducció dels Quatre Genets de l'Apocalipsis com a idea d'aventura, i que havia d'ubicar-los en algun lloc.

Nota: La Isis que surt a la pg. 145 del WB4 Africa (104 PA), és la mateixa Isis que anys més tard (109 PA) apareix en el WB29 Madhaven (pg. 18, 47 i 52).

1 comentari:

Larry Potts ha dit...

I love this book it is one of my favorites from the whole series.