Imatge aleatoria de capçalera

diumenge, 28 de febrer del 2010

Una terra de llegendes

L'Anglaterra de la terra de Rifts és un lloc on la màgia vessa per tot arreu: infinitat de nexes i línies de força, mags temporals, fades, criatures màgiques i extra-dimensionals, i sobretot, la recuperació del mite arturià.


EL WB3: England descriu l'estat de les Illes britàniques, Irlanda i una part de França durant l'any 103 PA. Introdueix també dos conceptes que han quallat força dins de l'ambientació de Rifts: els Arbres Milenaris (Millenium Trees) i els Incursors Temporals (Temporal Riaders).


El llibre (segona impressió del setembre de 1993) està escrit per Kevin Siembieda, amb idees addicionals d'Steven Sheiring (el que més tard seria l'artífex de la Crisis of Treachery) i l'Alex Marciniszyn. Cal pensar que el llibre és de 1993, quan en Kevin encara escrivia ell íntegrament i la presencia d'escriptors freelances no estava establerta a la companyia. Té 152 pàgines, malgrat el cos del text ocupa les 147 primeres, amb les restants essent fixes de personatges en blanc per fotocopiar, un plànol de les illes britàniques i el típic llistat de punts d'experiència per nivell. L'edició és en rústica, amb una magnífica portada a color del mític i malaurat Keith Parkinson (es veu en Kevin i ell eren amics), interior a doble columna en B/N i dibuixos d'en Kevin Long, Newton ewell, Richard Cook, entre d'altres.


El llibre comença amb una carta de l'Erin Tarn on s'explica per on ha parat després de la seva aventura per territoris vampírics. Aquesta era una idea molt interessant que s'ha perdut amb el temps. Amb la sortida de cada nou World Book, hi havia una carta on s'anaven veient els viatges de l'exploradora.


Tanmateix, es pot dir que llibre s'inicia principalment amb la descripció dels Milleniu Trees: arbres màgics i molt poderosos amb capacitats cognitives; capaços d'atorgar parts seves en forma varetes i bastons màgics, entre d'altres presents, aquells de cor pur



Relacionats amb els Millenium Trees, es descriu també una nova classe: els Hebalistes, que són capaços de preparar tota mena de pocions, infusions i tractar les plantes medicinals. Per expandir-los hi ha un prou complert llistat de plantes amb llurs efectes i utilitats, incloent plantes màgiques, de llegenda i alienígenes.




Segueix el manual introduint noves OCC. En aquest cas quatre tipus de Druides: Dryads, Filidh, Scathach i els Millenium Druids. Totes tenen les seves peculiaritats, els primers són experts en medicina holística, els segons són profetes i filòsofs i els tercers són guerrers. Finalment, tal com resa el seu nom, els últims són amics i protectors dels Millenium Trees, per la qual cosa reben molts dons d'aquest arbres.




El llibre és curull de noves OCC i RCC. A part de les mencionades més amunt hi ha el Chiang-Ku Dragon -creadors dels Magics Tattos, explotats pels Splugorths, y protectors de la humanitat-; els Fills de la Terra i les Estrelles -humans amb afinitats màgiques elementals basades amb la terra i la llum-; els dabugghs i els mantaz Sectle RCC -insectoides enfrontats-; els Cernum Mystics -llangardaixos humanoides amb poders místics capaços de controlar els gegants-; i diversos aliens, insectes i monstres.




S'introdueix també un altre nou tipus de màgia: la Màgia temporal. Aquesta màgia permet manipular de forma més o menys limitada el temps i les dimensions. És utilitzada i controlada normalment per éssers malvats que es diferencien segons la seva classe: Mags Temporals, Guerres Temporals, i els Incursors  Temporals (monstres sobrenaturals que comanden els poders de la màgia temporal i dimensional).


Un cop introduït tots els nous RCCs i OCCs el llibre té tota una secció dedicada a descriure la situació de les illes Britàniques i especialment, Gran Bretanya. Allà Mrrlyn, en forma d'una Intel·ligència Alienígena, ha refundat Camelot i els cavallers de la taula rodona, amb el Rei Arr'thuu al capdavant; no sense assegurar-se el control de l'exèrcit a través dels seus Nexus Knights.



Mentre a la part sud de Gran Bretanya hi ha tota la intriga política i cortesana, tot amanit amb fades i moltes línies de força, nexes de poder i llocs màgics, a les Terres Altes escoceses els fomorians i els antics Déus Celtes es preparen per a la conquesta.


A Irlanda mentrestant hi campen les fades i s'hi desenvolupa la ciutat de Tarramore (antic Dublin): una ciutat molt rica i ben equipada pel seu accés a artefactes Pre-Rifts però infrahabitada degut a la seva mala localització, envoltada de regnes faèrics.


S'apunten també un parell d'aventures i la típica taula d'encontres aleatoris.




Finalment, el llibre dóna uns petits apunts sobre la situació a França, on dominen els Blood Druids (OCC): mags malèvols amb poders necromàntics pensats per ser PNJ.


El bo: L'Anglaterra de la terra de Rifts esdevé un lloc ideal per jugar partides amb un fort to "de fantasia medieval".
El lleig: Moltes errades tipogràfiques, repeticions de paràgrafs i una sensació general de desordre (ho he notat especialment en la descripció dels Nexus Knights). Calibur-X, és un nom horrible per a l'espasa del Rei Arr'thuu; en general, l'ús de noms distorsionats del mite de Pendragon fa molt mal d'ulls.
El dolent: L'ús del YAAI començava a ser en aquest manual una constant molesta. Introducció de Moltes idees inconnexes que després tenen una plasmació dispersa en la metatrama, especialment evident en la màgia temporal.

4 comentaris:

Brownieman ha dit...

Una reseña muy interesante, sí señor!. Por cierto, para cuando una de los Worldbook de China? ;)

Quim ha dit...

Gracias!

Buff, antes quedan Africa y Japón. Si te interessa mucho puedo subirlos en la lista.

Brownieman ha dit...

La verdad es que África y Japón también me tiran... umm, tranquilo, puedo esperar ;)

Quim ha dit...

Vale, pues el siguiente: Africa!