Imatge aleatoria de capçalera

diumenge, 25 de maig del 2008

Més fòssils vivents

En aquesta ressenya parlaré de "l'Adventures in Dinosaur Swamp" Rifts Worls Book 27. Es tracta de la continuació del WB26: Dinosaur Swamp. La versió comentada és la 1era edició (2006).

Ja deia en la passada ressenya del Wb26 que era un WB que li calia una ampliació, ja que havien quedat moltes coses en el tinter, especialment pel que fa als personatges principals que es poden trobar en la regió de la costa est dels EEUU, compresa entre les Calorines, Georgia i Florida. En aquest Adventures in Dinosaur Swamp, no només es tracten aquest personatges, sinó que es respon al títol del mateix amb nombroses idees per aventures, ganxos, nous montres, etc. Passo a descriure el seu contingut.

Després de les primeres típiques paraules dels autors, el manual explica els perills que es podran trobar els aventurers que s'endinsin a les selves dels dinosaures. Però no penseu que aquests perills tenen res a veure amb monstres, sinó que a More Hazards of Dinosaur Swamp tracta aquells successos que normalment s'obvien en una aventura com avaries en l'equipament, pèrdua d'objectes, gana, deshidratació, higiene, etc. En definitiva, aquelles situacions que en mig d'una selva humida poden ser tant mortals com un enorme rèptil.

Evidentment, en un manual com aquest no podien mancar noves formes de vida (i no vida) presents a la selva. Entre molts dinosaures alienígenes descrits a Strange Denizens of Dinosaur Swamp, potser el que trobo més original són les Brigades Fantasmes (Wraith Brigades). Es tracta de esperits de l'antiga guerra de successió americana que han quedat lligats a un territori. Trobo que poden protagonitzar alguna memorable escena rolera degut al desfasament temporal que representen.

En el capítol de Native Americans in Dinosaur Swamp es fa allò que ja vaig reclamar en una ressenya anterior, és a dir integrar en el món de Rifts els natius americans. Això es fa a través de la descripció d'algunes tribus i un lloc de poder. És una llàstima que les tribus tractades siguin molt aïllacionistes i introduir-les en una aventura es faci més complicat.

A More on the City of Char s'amplia la descripció dels personatges principals de la ciutat de Char que en el Wb 26 només s'havien apuntat, incloent les seves estadístiques. A més se'n descriuen de noves i es donen idees sobre com integrar-les en la campanya. També s'amplien les bandes de City Rats de la ciutat.

Potser el millor capítol és The Second Neenok Expedition, on es s'explica com en Neenok, un rogue scholar de Lazlo empren un nou viatge cap els aiguamolls dels dinosaures. Malgrat s'apunta una gran idea, crec que aquest capítol encara es queda curt i m'hagués agradat que hagués entrat més en l'expedició i donar idees més concretes sobre com afrontar una campanya on els PJ formin part de l'Expedició.

Els últims capítols són Independent Freeholds -explica com es formen petites comunitats independents en mig dels pantans; 101 Adventures - amb sengles ganxos per aventures o encontres aleatoris per inspirar als DJ, malgrat la majoria són molt poc originals; els Horune Pirates - una reedició de la descripció d'aquesta raça D-Bee de pirates extreta WB7: Underseas actualitzada per explicar com interactuen amb la costa est dels EEUU (segur que en en sentirem a parlar més quan PB publiqui l'anunciat Shemarrian Nations). Els Horune Pirates sempre m'han interessat força, i estic madurant un idea per incorporar-los a la campanya; New Eco-wizards constructs - el títol ho diu tot; i Other Equipment - destinat a la supervivència a la natura.

En definitiva, Aquest Wb27: Adventures in Dinosaur Swamp és el complement i expansió que li mancava al WB26: Dinosaur Swamp, i de fet, un es queda coix sense l'altra i a l'inrevés.

El bo: És el manual que li faltava al WB26: Dinosaur Swamp. Té coses força originals com alguns monstres i l'expedició Neenok.
El dolent: La majoria d'idees d'aventures que proposen són molt poc aprofitables si no vols fer una campanya d'anar a matar monstres. N'hi ha alguna que se salva i pot ser interessant, tanmateix.
El lleig: Que hagin hagut de fer dos manuals separats, quan podrien haver-ne fet un de sol.