Imatge aleatoria de capçalera

dimarts, 8 de setembre del 2009

Lazlo: història

Història(1): Durant el gran Cataclisme la ciutat de Toronto va quedar devastada, morint-hi més d'un milió de persones. Fins i tot actualment alguns psíquics afirmen sentir la presència fantasmal d'aquells que van morir fa tant de temps. Les ruïnes de Toronto foren cobertes d'herba i lianes, però amb el temps, aquell lloc creuat per línies de màgia, fou redescobert.(6)

Lazlo s'inicià com una petita comunitat de mags, investigadors i idealistes(3) -constituïda per un centenar de mags i les seves famílies(6), atrets a les ruïnes de Toronto per les Línies de Força, el seu aïllament i la relativa seguretat que oferia: no estava encantada per fantasmes ni dimonis, i les poques ciutats, pobles, i granges properes eren generalment pacífiques. Aquests mags i homes i dones de cultura, entre els quals destacaven Plato i Lo Fung (un chiang-ku dragon d'incògnit(8)), donaren la benvinguda a tots els amants de la pau, i mentre la petita comunitat de mags comencí a cridar l'atenció dels forans, poc a poc va anar creixent i conformant-se com a ciutat. Al contrari que els fanàtics de la Zona Màgica que atresoraven el coneixement només pel seu propi bé i per esclavitzar al altres, aquests practicants de màgia ajudaren a les comunitats de la regió. Oferiren tant maneres màgiques com tecnològiques per millorar les vides dels seus veïns i ajudar-los a desempallegar-se dels bandits i monstres. Això, naturalment, va fer sorgir l'amistat i gratitud entre els seus veïns. Aquest esperit de col·laboració genuïna feu l'àrea segura i pròspera, que al seu torn atragué a més gent pacífica(6).

Fou un xoc entre dracs el què va convertir una comunitat de mags en una ciutat en expansió. Plato, el savi i benvolent Great Horned Dragon estava entre els fundadors originals, però mantenia la seva identitat inhumana en secret per aquells que vivien fora de l'enclavament de mags. Conseqüentment va sobtar als locals quan va assumir la seva veritable forma de drac per tal de lluitar contra un parell de dracs adults malignes que buscaven esclavitzar la gent de la regió per crear el seu propi regne. La batalla fou ferotge i Plato gairebé s'hi queda si no hagués estat per l'arribada d'altres mags que mataren un dels dracs i foragitaren l'altre (per no tornar mai)(6).

La mostra de poder místic va ser impressionant i va sorprendre a la gent senzilla de la regió. D'alguna manera, la gent que vivia al voltant dels mags mai s'havien adonat de la magnitud del poder que aquests dominaven. La batalla els va suposar una experiència reveladora. A més, els va sobtar descobrir que un poderós drac havia viscut entre ells durant uns 20 anys sense que ells se n'adonessin(6).

Aquell capvespre gairebé un miler de foranis de la ciutat es reuniren al voltant de l'Enclavament de Mags, molts amb armes i torxes. Els fetillers es temien el pitjor i tristament es preparaven per la batalla contra llurs veïns. Tanmateix, no havia d'haver més lluites, doncs els líders dels grup s'avançaren per agrair a Plato i als altres la seva valentia i que arribessin per ajudar-los. Els explicaren que havia quedat perfectament clar que l'Enclavament no estava en perill i que fou pel seu propi compte que en Plato i els altres lluitaren pels seus veïns. L'Acte de generositat de Plato en defensar la gent que havien esdevingut els seus amics no només va acabar bé, sinó que va fer guanyar-li, a ell i als seus companys mags i homes de coneixement, el respecte permanent, gratitud i amistat de la gent del seu voltant. I hi hagué moltes celebracions aquella nit, i la gent jurà que farien valer la seva amistat i defensarien als mags. Un dels líders proclamà que aquell dia esdevindria un ocasió memorable que canviaria per sempre lllurs vides. Les seves paraules foren profètiques, doncs quan s'escampà la notícia d'aquells practicants de la màgia benvolents i dels seus actes d'heroisme i generositat, començà a arribar multitud de gent. En part per viure sota la seva protecció, però també per aprendre i construir quelcom bo i gran(6).

L'esperit d'obertura i acceptació cap als altres dels mags i la seva cerca pel coneixement atragueren a gent amb les mateixes idees, àdhuc entre la multitud de refugiats hi havia D-Bees. Molts seguiren el bon exemple dels mags i procuraren viure en pau entre ells. Els mags ensenyaren mitjançant paraules i practicant amb l'exemple en comptes de liderar-los amb maniobres polítiques o el so dels sabres. On Chi-town i els Estats de la Coalició instal·laven la por i l'odi en la seva gent, els líders de Toronto ensenyaven tolerància, acceptació i amor. Encoratjaven als curiosos i feien de l'aprenentatge quelcom divertit i emocionant, mentre que els Estats de la Coalició treballaven per mantenir a la seva gent ignorants i obedients, aixafant els esperits curiosos i ensenyant que fer preguntes era dolent(6).

Tot i que no va ser mai la seva intenció, els practicants de màgia, buscant un lloc tranquil per viure i estudiar s'havien construït una ciutat. Al principi la ciutat no tenia nom oficial. Era generalment coneguda com "El cel del riu" o "la ciutat de la Màgia"(6). El seu nom, Lazlo, deriva d'un famós(7) investigador d'allò paranormal(2) del s. XX, Victor Lazlo. Fou Erin Tarn que introduí els escrits de Víctor Lazlo a la comunitat(6).

Cap a l'any 49 PA(6) i la dècada dels 50(3), varen desenvolupar una nova ciència que fusionava la tecnologia amb la màgia, esdevenint una ciutat en expansió(6), la capital de la màgia, el lloc l'origen de la tecnomàgia i una de les ciutats més avançades del món(6), així com un centre del coneixement i aprenentatge i una nació de curulla de lliure-pensadors(3).

A partir d'aquest moment el seu creixement és espectacular: en una sola dècada (70-80 PA), la seva mida es va quadruplicar(3).

Després de molt debatre, els líders de Lazlo arriben a la conclusió que la seva participació en la guerra de Tolkeen no farà que aquesta la guanyi(7). Així, durant la guerra de la Coalició contra Tolkeen, Lazlo no es posiciona i no pot fer gaire res més que mirar de defensar-se (malgrat sí que hi ha un aport en forma d'ajuda humanitària als refugiats(7)), i ajudar les moltes comunitats que la rodegen les quals depenen d'aquesta(4). Així, Lazlo aconsella a Tolkeen que la seva població es desplaci a l'oest o cap a Canada. Aquesta és una de les decisions més dures que mai hagin hagut de prendre els líders i la població de Lalzo (malgrat els sentiments contradictoris, el 75% de la qual hi va estar a favor). Amb tot, herois, aventurers i mags de Lazlo construiren un tren subterrani per treure de Tolkeen als refugiats i transportar-los de forma cap a terra segura més a l'est. Centenars de Lalzonites trobaren la seva fi provant de rescatar-los.

A la primavera del 109 PA, la pèrdua de Tolkeen a mans de la Coalició provoca una baixada de moral entre la població de Lazlo: aquell entusiasme que s'hi respirava a decrescut i el futur sembla més fosc i menys segur. A més, l'atac de la Coalició sobre Free Quebec durant la Campanya per l'Unitat, ha posat molt nerviosos a Lazlo i les comunitats que l'envolten: per una banda es situen entre els dos gegants militars, i per l'altra, Lazlo representa tot allò que és tabú per la Coalició. Es temia que s'aprofités l'excusa de la guerra contra Free Quebec per envair-los, o bé, deixar aquesta invasió a mans dels seus "nous aliats", Northen Gun i/o Manistique Imperium. Tanmateix, això resultà ser pures especulacions i paranoies, doncs cap dels dos gegants industrials iniciaren cap acció contra Lazlo, més enllà de retallar la venda d'armes als "enemics de la Coalició". Una situació que va ser fàcilment solucionada a través de terceres parts. Tanmateix, aquest pseudo-embargament va suposar que alguns productes fossin més difícils d'aconseguir en algunes comunitats veïnes de Lazlo, provocant un augment dels preus d'entre un 20-75%. Irònicament, això va beneficar a Lazlo, doncs atès que aquesta ha estat sempre autosuficient, va poder suplir el forat deixat pels dos fabricants de Michigan. Amb Northen Gun i Manistique Imperium fora del panorama i amb guerra a l'est i a l'oest, les companyies mercenàries, les comunitats i les poblacions independents es nodriren d'altres fonts, majoritàriament, Lazlo, Nova Lazlo, Wilk's, Titan Robotics, Kingsdale, i el Mercat Negre, entre d'altres(7).

Sembla però, que els temors de Lazlo d'una invasió per part de la Coalició són infundats, ja que aquesta es centra exclusivament contra els seus enemics principals: Tolkeen i Free Quebec. Tanmateix, la superioritat bèl·lica de Tolkeen provoca una profunda sensació d'incertesa a Lazlo. Mentre que el potencial de la Coalició ha contribuït a unir a les poblacions aliades de Lazlo, també ha creat un cert temor, por, sospita i paranoia. Efectivament, per primera vegada en la seva història ilustre, la ciutat-estat de Lazlo considera un atac total per part d'un poder estranger. Abans de la Campanya per la Unitat de Prosek, la gent de Lalzo mai havia cregut que la Coalició pogués envair-los. Aquesta assumpció confortant ja no és vàlida en absolut(7).

Com a resultat, els líders de Lalzo han iniciat un reavaluació de llurs defenses i tàctiques de batalla. Els darrers 4 anys Han estat millorant i desenvolupant, tan subtilment i imperceptible com els ha estat possible, les seves estratègies, tàctiques i contramesures vers una eventual agressió de la Coalició. Un escenari que molts temen ja no és qüestió de "si" sinó de "quant" es donarà(7).

A més, Lazlo ha creat una Agencia Ultrasecreta d'Intel·ligència i una xarxa d'informants i simpatitzants (molts d'ells realacionats d'alguna manera amb Erin tarn), àdhuc intentant la infiltració a les grans ciutats fortificades de Chi-Town i Iron Heart, per tal d'obtenir informació sobre possibles atacs contra Lazlo, els seus procediments militars, operacions estàndards, tàctiques i estratègics, pors, fortaleses i debilitats (prenent especial atenció a la guerra contra Tolkeen, doncs les condicions de lluita serien similars). Amb aquesta informació els líders de Lazlo pretenen evitar els errors de Tolkeen i elaborar un pla efectiu de defensa i contramesures cers el que molts ja pensen és un atac inevitable de la Coalició(7).

Mentrestant, Lazlo ha rebut actes d'espionatge i sabotatge per part de la Coalició i Free Quebec: intents d'assassinats sobre líders de la ciutat, professors i crims contra D-Bees. Això ha portat a un sentiment de paranoia contra allò estranger(7).

Així mateix, el govern de Lazlo també ha de lluitar contra el creixent odi dels lazlonites contra la Coalició. Aquest odi podria portar a sentiments de revenja, cosa que volen evitar, doncs si la població caigués en l'odi i la por, la Coalició hauria guanyat, i seguirien el camí de destrucció que ha consumit a Tolkeen. Conseqüentment, intenta mantenir i transmetre una certa perspectiva vers la guerra de Tolkeen i prevenir que les emocions de la població entrin en una espiral sense control, procurant mantenir la moral alta i negant la possibilitat d'una guerra contra la Coalició(7).

Per altra banda, el tractat de pau entre la Coalició i Free Quebec també es vist amb sospita per part de Lazlo, doncs aquests, seguin l'estela de la Coalició, poden ara esdevenir molt més agressius contra les comunitats que accepten la màgia i/o D-Bees. Alguns fins i tot especulen que part del tractat consisteix en iniciar una creuada de purificació i aniquilació de llocs com Lazlo (malgrat no hi ha proves a favor d'aquest argument)(7).

Sense oblidar l'esforç que estan fent els líders de Lazlo per protegit i assegurar tantes armes i secrets màgics com puguin, incloent els artefactes màgics llegendaris de Tolkeen i els seus Iron Juggernauts(7).




(1) Pàg. 21 Rift Ultimate Edition.
(2) Pàg. 50 WB4 Africa.
(3) Pàg. 107-108 WB 27 Adventures in Dinosaur Swamps.
(4) Pàg. 51 WB20 Rifts Canada.
(5) Pàg. 10 WB20 Rifts Canada.
(6) Pàg. 12-13 WB20 Rifts Canada.
(7) Pàg. 50-59 Rifts Aftermath
(8) Pàg. 8 WB4 Africa.


3 comentaris:

Menécrates ha dit...

Un gran post!
Molt suggerent i ple d'idees. A més el recull de bibliografia ja et converteix en un Rogue Scholar del món de Rifts! ;-)

Quim ha dit...

Jejeje. Aquesta era la idea! Merci! Espero que pugui servir a algú que vulgui fer una campanya a Lazlo. A mi m'ha estat molt útil per aglutinar tot el coneixement que hi ha sobre la ciutat (i espera't per què encara manquen uns quants artícles amb més informació!)

Menécrates ha dit...

M'agraden aquests monogr`fics "transversals" que fas!